Florile, pasiunea unei Regine


Regina Maria a României (1914 – 1927) a fost o mare iubitoare de flori, de grădini și culoare.

Regina Maria a României (1914 – 1927)

 În anul 1919, în caietul de însemnări zilnice, Regina Maria nota:

”Camera mea este superbă, cu bujori, trandafiri, clopoței, nemțișori. Este luna cu cele mai multe flori.” 

Îi placea să fie numită și „regina grădinăreasă”.

Regina Maria a fost creatoarea unor grădini de excepție, precum Cotroceni, Copăceni, Scroviște, Bran, Balcic.
Dintre toate aceste grădini, cea a Palatului Regal de la Balcic poate fi considerată cea mai frumoasă și mai plină de simboluri.

Mădălina Bejenaru, manager ”Expresii florale”

De curând am vizitat și eu grădina și Palatul Regal de la Balcic.

Complexul a fost conceput drept rezidență de vară pentru Regina Maria, familia și apropiații săi, pe vremurile când Cadrilaterul aparținea României. 
Grădina este dispusă pe un deal abrupt ce coboară în șase terase spre mare reprezentând una pentru fiecare dintre copiii reginei.

Am fost plăcut surprinsă să aflu că Grădina Botanică se întinde pe nu mai puțin de 16 hectare. Are peste 2000 de specii de plante, multe dintre ele rare. 33 de specii de palmieri, unii cu vârste de peste 50 ani.

Tot aici am găsit o colecție impresionantă de cactuși, a doua ca mărime din Europa.

Și eu, și prietena mea Daniela Dimov, manager al Daisy Home, cu care am explorat frumoasa gradina am fost încântate să găsim câteva plante exotice, cum ar fi: copacul de hârtie, ginkgo biloba , metasequoia, crin de nisip, trandafiri și multe alte specii aflate pe cale de dispariție.

Daniela Dimov & Mădălina Bejenaru

Despre flori, Regina Maria mărturisea:

“După război, pasiunea pentru grădină a venit spre mine cu o forță pe care nu am cunoscut-o înainte. Flori peste tot, în grădini, în case, în spitale, în fiecare colț de stradă, flori, flori în semn de speranță și credință. Și după aceea am creat grădini peste tot unde m-am dus, grădini colorate, grădini pentru memorie, pentru bucurie și frumusețe”.

Regina Maria m-a impresionat, iar florile sale m-au inspirat și mi-au stârnit emoții profunde.

Grădina de la Balcik este un loc de poveste, unde poți admira frumusețea și fragilitatea naturii. În opinia mea, orice florist sau orice pasionat de flori trebuie să exploreze această grădină botanică.


Florile, pentru majestatea sa Regina Maria a României, au devenit nu doar o bucurie, ci un adevărat mod de viață.

O floare, face cât o mie de cuvinte, iar grădina și florile reginei mi-au amintit că și noi am realizat un buchet pentru un descendent al Reginei Maria, este vorba de Alteța Sa Regală Margareta, Custodele Coroanei române.

La 11 iulie 2017, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au parcurs cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz.

Atunci, momentul care ne-a dat cea mai mare satisfacție a fost cel în care dintre toate buchetele care le-a primit Alteța Sa, (buchete deosebite toate) a ales să-l pastreze, pe toata durata vizitei, doar pe cel oferit de Institutia Prefectului Judetul Bacău prin doamna prefect Maricica Cosa, adică buchetul realizat de noi.
Acest lucru a însemnat foarte mult pentru noi, ne-a adus satisfacție, ne-a responsabilizat și ne-a încurajat să mergem încrezători mai departe.

Florile sunt cuvinte nerostite. Transmit emoții, trezesc pasiuni și ne aduc zâmbetul pe buze. Florile înseamnă viață, bucurie și speranță.

Pentru noi, nici macar o zi fără flori.

Expresii Florale – Când te gândești la flori, te gândești la noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.